Jam maken
Bramenjam maken
Als je dan jam maakt van bramen, vergeet ze niet door een zeef te doen anders eet je pitjes. Even iets meer werk maar je hoeft geen pitje meer tussen je tanden uit te halen!
Ingezonden door: Liesbeth - Punten: 6.29Etiket op potje zelf gemaakte jam
Nog een tip die ik zelf toepas. Omdat een schoon-en kleinzoon allergisch voor bepaalde dingen zijn, (allebei voor iets anders) vermeld ik op het etiket wat de toevoegingen zijn die ik gebruikt heb. En ik maak dus ook verschillende potjes jam van een en dezelfde vrucht voor hen.
Ingezonden door: Liesbeth - Punten: 6.28Lekker maar ook zuinig
Een potje jam bijna leeg maar moeilijk leeg te schrapen. Snij een boterham in blokjes en stop ze in het potje. Eet het eruit met een vork.
Mijn vader liet ons dat doen met potjes die bijna leeg waren en ik kan je zeggen bij onze kids deden wij precies hetzelfde. Ze vinden het heerlijk en de potjes zijn zo goed als schoon.
Lekkere jam
Eigen gemaakte jam is het lekkerste en ook nog eens zonder toegevoegde kleurstoffen. Doe eens een workshop en je leert er veel over.
Ingezonden door: jk - Punten: 6.25Geleisuiker voor jam
Ala je jam maakt kun je geleisuiker gebruiken. 1 Kilo op 1 kilo vruchten. Maar ik gebruik geleisuiker speciaal! Heb je 12.50 graam vruchten nodig met 500 graam geleisuiker, dan is de jam minder zoet maar echt zoet genoeg.
Ingezonden door: Corrie - Punten: 6.24Simpel jam maken
Pluk fruit en doe het in de mixer. Wat suiker toevoegen en klaar is je jam.
Ingezonden door: katie - Punten: 6.23Bramenjam
Je kan de bramenjam maken zonder pitjes maar dat is veel werk. Met pitjes is net zo lekker en heel goed voor de stoelgang.
Ingezonden door: Corrie - Punten: 6.21Bramen plukken
Al vele jaren pluk ik bramen en maak ik zelf jam, pluk meestal 60, 90 en ook weleens 114 kilootjes.
Erg leuk om te doen maar je moet niet bang zijn om een eindje te fietsen en niet bang zijn voor doorntjes.
Kersenjam maken maar minder zoet
Heerlijke kersenjam heb ik gemaakt met Marmello, geleerpoeder, en maar 300gr. suiker. Alleen het ontpitten van de kersen kost even tijd. Doe dunne plastic handschoentjes aan je handen blijven schoon.
Dit kan natuurlijk ook met andere vruchten.
Potjes, bv jam of pindakaas leeg schrapen
Als het potje met kleverig broodbeleg of anders bijna leeg is wordt hij helemaal leeg met het gebruik van een spatel(tje). Groot en klein zijn verkrijgbaar en niet zo duur. Je houdt schone handen, die je niet hoeft te wassen, ook goedkoper en de afwas moet je toch doen dus neem je de spatel gelijk mee met de rest. Voor flessen zijn er spatels met een lange steel verkrijgbaar (flessentrekker). Je doet echt jaren met een spatel. Dit is een ouderwets hulpmiddel dat wij vroeger thuis al gebruikte in de jaren 50 en verder.
Ingezonden door: Elisabeth - Punten: 6.11Veel jam maken
Wil je heel veel jam maken denk dan vooruit en vraag mensen lege potjes met goed sluitende deksel voor je te sparen.
Ingezonden door: Corrie - Punten: 6.1Verschillende vruchten proberen
Pluk bramen (tamme hebben geen doorn) en pluk aardbeien uit je tuin of koop een kilo, kook de vruchten samen en zeef ze daarna. Snipper een appel erdoor, dat geleert prima
Suiker erbij, laten inkoken. Heerlijk, kan ook met frambozen.
2e keus fruit
Koop bijv 2e keus kersen. Sorteer ze thuis goed, snijd de evt. plekjes eraf en ontpit ze. Het is veel werk maar dan heb je voor weinig geld overheerlijke zelfgemaakte jam.
Ingezonden door: Elisabeth - Punten: 6.06Verdikkingsmiddel: gelatine
Voor kwarktaart e.d. gebruik ik gelatine, zo kwam ik op het idee om bij het maken van jam (ik maak voornamelijk bramen- en vlierbessenjam) ook gelatine te gebruiken.
De ervaring leert je hoeveel blaadjes te gebruiken en de dikte van de jam/gelei kun je zo ook goed bepalen. Voordeel geen dure geleisuiker nodig, maar gewone kristalsuiker.
Tip voor het jam maken
Voor de jam heb je wel potjes nodig, dus let wel op, verzamel zoveel mogelijk potjes, want anders heb je er dadelijk helemaal niet genoeg!
Ingezonden door: Ramin - Punten: 5.98Aardbeienplantje
Je kan ook zelf een aardbeienplantje in de tuin gaan planten, zo hoef je nooit meer naar de winkel om zelf jam te maken!
Ingezonden door: Ramin - Punten: 5.67Bewaren van zelf gemaakte jam
Als je zelf confituur of jam maakt kun je best je bokalen onder dompellen in zo heet mogelijk water en nadien ze direct vullen tot de rand. Deksel erop draaien en omgekeerd op een doek zetten en volledig laten afkoelen. Nadien opbergen op een donker frisse plaats.
Ingezonden door: gerda - Punten: 5.62